Masa cukrowa (lukier plastyczny)


Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową). Gotową masę należy szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce (nie zawinięta szybko wyschnie).

Masa cukrowa

Składniki:

  • około 750-800 g cukru pudru
  • 80 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzać, żeby się rozpuściła (nie wolno zagotować), zdjąć z ognia, dodać glukozę i ciągle mieszając dodać kilka kropli aromatu. Stopniowo dosypywać cukier puder i mieszać, potem zagniatać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba zużyć całego cukru pudru, trzeba wyczuć czy masa jest już dobra, w razie potrzeby można też dosypać. Musi być plastyczna jak plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem i obłożyć tort lub wycinać dekoracje.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy do “Masa cukrowa (lukier plastyczny)