Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą


 

Makaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią z kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych 😉

Składniki:

  • 300 g makaronu fusilli (świderki)
  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 120 g gorgonzoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% (lub 30%)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zioła prowansalskie i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą!) i lekko rozgnieść je widelcem. Wrzucić pokruszoną gorgonzolę, wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i  gorgonzolą

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *