Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem


 

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam!

Składniki:

  • 250 g makaronu (użyłam typu Bavette)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)*
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki bulionu
  • starty parmezan (do posypania)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać puree z dyni, bulion i lekko posiekany szpinak. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem

Spaghetti z pesto

Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *