Lody z serka i mango z kardamonową nutką


Pyszne domowe lody na bazie serka śmietankowego i mango, delikatnie pachnące kardamonem i obtoczone w białej czekoladzie.

Lody z serka i mango z kardamonową nutkąLody z serka i mango z kardamonową nutkąSkładniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 150 g śmietankowego serka Almette
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ limonki
  • szczypta kardamonu
  • 1 biała czekolada

Przygotowanie:

Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Ustawić malutki ogień i stopniowo dodawać je do śmietany i mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie zagotować!). Ostudzić.
Owoce mango umyć, obrać, zmiksować i podzielić na dwie części. Jedną część oraz serek dodać do ostudzonej masy i dokładnie wszystko połączyć (zmiksować). Przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas lody należy dokładnie wymieszać.

Około 6 plastikowych opakowań po serkach lub jogurtach wyłożyć folią spożywczą. Gdy lody zaczną lekko zamarzać, przełożyć je do foremek (mniej więcej ¾ foremki) i ponownie wstawić do zamrażarki.
Do pozostałej części zmiksowanego mango dodać cukier puder, sok z limonki i kardamon. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wierzch zamrożonych lodów. Wstawić do zamrażarki.
Gotowe lody wyjąć i ściągnąć folię. Po około 10 minutach obtoczyć w startej białej czekoladzie, lekko dociskając.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Lody z serka i mango z kardamonową nutką