Leczo z kiełbasą i cukinią


Dzisiaj proponuję leczo z kiełbasą, pomidorami i cukinią, czyli modyfikację tradycyjnego węgierskiego leczo, w którym nie znajdziemy cukinii. Odmian tej potrawy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Leczo zazwyczaj podaje się z pieczywem, ja lubię też np. z ryżem. Polecam 🙂

Leczo z kiełbasą i cukinią

Składniki:

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki czerwone
  • 3 puszki krojonych pomidorów bez skóry (po 400 g)
  • 300 g kiełbasy
  • około 100 g boczku
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie:

Na dużej patelni (lub garnku) rozgrzać olej i smalec. Wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojony w kosteczkę boczek. Smażyć do lekkiego zrumienienia co jakiś czas mieszając. Dołożyć drobniutko pokrojony czosnek i smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Chwilę podsmażać mieszając. Dodać pomidory (razem z zalewą), paprykę w proszku, pieprz ziołowy, chili, tymianek, szczyptę cukru i sól. Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawić solą.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *