Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)


Dzisiaj zapraszam na lazanię z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem. Zapiekanka jest przepyszna i myślę, że posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Do przygotowania lazanii użyłam gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wcześniej gotować (dla ułatwienia 😉 ). Przygotowanie sosu bolognese wymaga trochę czasu, ale uwierzcie mi… Warto!

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Składniki:

  • około 17 płatów makaronu lasagne
  • 180-200 g parmezanu

Sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 100 g boczku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 450 g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 pełne łyżki masła
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Sos boloński:

Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, mięso i drobno pokrojony boczek. Podsmażyć. Następnie dodać drobno posiekany seler naciowy, startą na drobnych oczkach marchewkę i chwilę podsmażać. Dolać wino, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić (na małym ogniu!) pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:

Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić solą i białym pieprzem.

Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem. Na dnie rozsmarować 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Następnie układać w kolejności: płaty makaronu, sos boloński, sos beszamelowy i starty parmezan. W ten sposób ułożyć 5 warstw. Należy pamiętać aby płaty makaronu były dokładnie przykryte sosem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 45 minut. Wyjąć i odstawić na około 10 minut.

Smacznego 🙂




Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)