Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem


Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię 😉

Lane kluski z boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z kminkiemSkładniki:

Kapusta:

  • 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej)
  • 1,5 – 2 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Lane kluski:

  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 mała cebulka
  • 3 plasterki boczku
  • 1 łyżka oleju
  • plasterek masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapusta:

Kapustę lekko pociąć, przełożyć do garnka (jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą), nalać wodę, wsypać kminek i łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Przed podaniem odcedzić.

Lane kluski:

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

Z podanych składników wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję lekko rzadkiego ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam woreczka na mrożonki, bo jest wytrzymały i się nie przerywa) i odciąć jeden z narożników (otwór ma być wielkości orzecha laskowego). Na gotującą się wodę wyciskać ciasto (w zasadzie samo wychodzi 🙂 ) długości około 3 cm, odcinając każdą kluskę nożyczkami. Delikatnie zamieszać, sprawdzając czy żadna kluska nie przykleiła się do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotować na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Wyjąć cedzakiem.

Drugim, tradycyjnym sposobem na przygotowanie klusek jest nakładanie ciasta łyżką. Należy zanurzać łyżkę we wrzątku, nałożyć trochę ciasta i wkładać do gotującej się wody. Czynność tę powtarzać do wyczerpania się ciasta. Osobiście wolę sposób z woreczkiem, bo jest prostszy.

Pokrojony boczek i posiekana cebulkę przyrumienić na maśle i oleju. Dodać ugotowane i odcedzone kluski. Wymieszać i podawać z ugotowaną kiszoną kapustą. Kluski równie dobrze można razem z cebulką i boczkiem lekko przysmażyć, będą równie smaczne.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem