Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem


 

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości 🙂 Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy ostrożnie je przekładać na talerz. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia, sylwestra czy Święta. Zdecydowanie polecam! 🙂

Składniki (na 10 kwiatków):

Ciasto nr 1:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka masła
  • 5 łyżek wody
  • pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Ciasto nr 2:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 plasterków łososia wędzonego na zimno MOWI
  • 50 g ryżu
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • rozgnieciony czerwony pieprz

Przygotowanie:

Ciasto nr 1:

Do miseczki wsypać mąkę. Dodać sól, masło i wodę wymieszaną z barwnikiem spożywczym. Wygniatać ciasto tak długo, aż zrobi się elastyczne. Owinąć folią spożywczą i odłożyć.

Ciasto nr 2:

Wszystkie składniki razem zagnieść (będzie klejące).

Nadzienie:

Ryż ugotować, odsączyć i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, pieprz i wymieszać.

Plasterki łososia przeciąć na pół. Na każdy nałożyć około łyżeczki ryżu i zawinąć, tworząc kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego.

Ciasto nr 1 rozwałkować na kształt kwadratu. Na połowie równo rozsmarować ciasto nr 2 i przykryć drugą częścią (tak jak książkę). Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 0,5 cm. Następnie zwinąć na pół i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz zwinąć na pół i znowu rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm. Wycinać kółka trochę większe od średnicy szklanki i kłaść po kulce łososia z ryżem. Każdą kulkę szczelnie zlepić i odłożyć (zlepieniem do dołu). Za pomocą ostrego noża zrobić 3 przecinające się nacięcia (uważać, aby nie przeciąć łososia!), zostawiając około 0,5 cm od dołu.

W rondlu rozgrzać olej (nie za mocno) i kłaść po kulce (nacięciem do góry). Całe muszą być zanurzone. Smażyć, aż płatki się rozwiną i kwiaty wypłyną na wierzch. Następnie wyjąć na papierowy ręcznik, środek każdego kwiatka posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem.

Smacznego 🙂


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!




To też może Cię zainteresować:

Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka

Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli

Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka

Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym

Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *