Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce


Lubicie chałwę? Jeżeli tak, to na pewno polubicie moje sezamowe kuleczki, ponieważ przypominają ją w smaku 🙂 Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie przy każdym kęsie…

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupceSkładniki:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Będą potrzebne:

  • wykałaczki
  • plastelina

Rada:

Karmelową skorupkę najlepiej zrobić w dzień podania, ponieważ po jakimś czasie zacznie się kleić.

Przygotowanie:

Na dużą, suchą patelnię wsypujemy ziarenka sezamu, słonecznika i prażymy, poruszając patelnią. Prażymy do uzyskania jasno złotego koloru (mocno uprażone zrobią się gorzkie). Studzimy, następnie mielimy, na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm. W każdą kuleczkę delikatnie wbijamy wykałaczkę.

Przygotowujemy karmel i trzymając za wykałaczkę polewamy nim sezamowe kuleczki (uważajcie na palce, oparzenie od karmelu na prawdę boli !). Czynność ta wymaga trochę wprawy, ale… praktyka czyni mistrza 😉 Wykałaczkę z oblaną kuleczką wbijamy w plastelinę i czekamy, aż stwardnieje. Następnie wyciągamy wykałaczki i gotowe sezamowe kuleczki układamy na talerzu.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 komentarzy do “Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce