Krupnik


 

Dzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik. Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 l wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle.

Do garnka wkładamy udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, wsypujemy kaszę jęczmienną, wlewamy wodę i solimy. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy udka, oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *