Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą


 

Jeśli macie ochotę na truskawkowo – rabarbarowy mix na kruchym cieście z lekką bezą (pianką) to zapraszam 🙂 Ciasto jest pyszne i szybko znika 😉 Zróbcie koniecznie!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 160 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Nadzienie:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół truskawki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.

Beza:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie rozsmarowujemy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Szarlotka z bezą (pianką)

Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Pleśniak z truskawkami

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą