Karmel


Karmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje.

Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie dopuścimy do przypalenia karmelu (zbyt ciemny będzie gorzki).

Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy  3/4 szklanki cukru i około 1/2 szklanki wody. Na dość dużym ogniu całość mieszamy, do momentu rozpuszczenia cukru.  Następnie ustawiamy niewielki ogień i czekamy, aż woda wyparuje i cukier po bokach zacznie ciemnieć. Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe 🙂

Karmelowe nitki:

W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki.  Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *