Jogurtowiec z galaretkami


 

Dzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami 🙂

Składniki:

  • okrągłe biszkopty
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, przelewamy do głębokich talerzy i wstawiamy do lodówki, aż stężeją. Kroimy w kostkę. Kilka kostek siekamy i odkładamy do dekoracji.

Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. W razie konieczności biszkopty docinamy.

Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy żelatynę. Odstawiamy aby napęczniała. Następnie mieszając podgrzewamy, aż się rozpuści (nie wolno zagotować!). Lekko studzimy.

Do miski przekładamy jogurt naturalny i wsypujemy cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do jogurtu i mieszamy. Kilka łyżek dodajemy do mleka z żelatyną, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Wrzucamy pokrojone kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik na zimno z borówkami

Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą

Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *