Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette


Myślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom. Musicie spróbować 🙂

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisetteSkładniki:

  • 4 duże jajka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 pełne łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka beurre noisette
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę.  Na patelnię włożyć masło, wbić jajka i dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodać pokrojone awokado i ponownie wymieszać.

Gotową jajecznicę przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i polać odrobiną podgrzanego beurre noisette.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *