Jagodzianki


Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają 😉

Jagodzianki

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 4 łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

W miseczce rozetrzeć drożdże z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką i podzielić na 16 części. Każdą część spłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) na grubość około 1 cm. Na środek nakładać po łyżce nadzienia (składniki na nadzienie razem wymieszać) i starannie zlepiać nadając im kształt jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.

Lukier:

Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *