Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem


Z jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać.

Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.

Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem

Składniki:

  • 4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)
  • 1 pęczek szparagów (zielonych)
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • plasterek masła
  • sól

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz

Sos balsamiczny:

  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

Marynata:

Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.

Ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni przez około 30 minut, aż będą zrumienione.

Szparagi:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i obieramy około 1/3 od końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy.

Sos balsamiczny:

Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.

Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z upieczonymi ziemniakami.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *