Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem


Dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie 🙂 Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam 🙂

Jaglanka z masłem orzechowym i bananem

Składniki:

Jaglanka:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego

Karmelizowany banan:

  • 1 banan
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jaglanka:

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać.

Karmelizowany banan:

Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem.

Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Deser jaglany z jagodami i bezą

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Ryż na mleku z wanilią

 

 




 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem