Indyjskie rybne curry


Dzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.

Indyjskie rybne currySkładniki:

  • 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kawałek imbiru (około 4 cm)
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
  • mała szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • świeża kolendra do przybrania
  • olej do smażenia
  • mała szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie:

W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.

Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki.  Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *