Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu


Kolejny zdrowy, pożywny i smaczny posiłek na początek dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Pycha!

Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą

Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą

Składniki:

  • 1 roladka pleśniowego sera koziego (około 150 g)
  • 2 malutkie buraczki
  • garść rukoli
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Dressing:

  • 2 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców – Czarny bez
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka zimnej przegotowanej wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Składniki na dressing dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  2. Buraczki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  4. Ser kozi pokroić na plastry i grillować z dwóch stron (koło 1 minuty).
  5. Na talerz rozłożyć rukolę, a na niej układać na przemian plasterki buraczka i sera koziego.
  6. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać orzechami włoskimi.
  7. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!




Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu