Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi


 

Dzisiaj góralskie smaki 🙂 Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub małych, które grillujemy w całości. Do żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 oscypek
  • garść roszponki
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 3 łyżki dżemu z żurawiny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody mineralnej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oscypka pokroić na plastry (około 1 cm). Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową) posmarować olejem i rozgrzać. Położyć plastry sera i grillować z dwóch stron, aż ładnie się przyrumienią i będą miękkie.

Do miseczki przełożyć dżem, ocet balsamiczny i wodę mineralną (opcjonalnie). Wymieszać.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.

Na talerz wyłożyć roszponkę, na to plastry sera. Następnie polać sosem żurawinowym i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu

Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan

Mus z koziego sera, galaretką czerwonego wina i chipsami z buraczka




 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi