Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur


Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam 🙂

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera lazur
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, delikatnie posolić (nie za mocno bo ser lazur jest słony!). Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje i wszystko się przyrumieni. Pod koniec smażenia wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kosteczkę ser lazur. Wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Bagietkę pokroić na trzy równe części. Długim i cienkim nożem wyciąć w środku otwór i wcisnąć przygotowany farsz. Każdą zawinąć folią aluminiową i położyć na ruszt. Grillować około 10 minut, często przewracając.

Smacznego 🙂

http://durszlak.pl/pliki/604

www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu


Zapisz

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *