Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo-anyżowym


 

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii 😉 Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach. Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie 🙂

Składniki:

Faworki (chruściki):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Cukier puder  cynamonowo-anyżowy:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 – 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić wałkiem, aby napowietrzyć ciasto. Potem lekko rozwałkować, zwinąć na pół i jeszcze raz na pół i ponownie zbić wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i  jednym końcem przewinąć przez otwór. Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i anyżem.

Smacznego 🙂




 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *