Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą


Dodatek do obiadu, który uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Zielona czy żółta… nieważne. Każda jest pyszna 🙂 Do tego wystarczą młode ziemniaczki, jajko sadzone i obiad gotowy. Prosto i smacznie 🙂

Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą

Składniki:

  • 450 g fasolki szparagowej
  • 1 płaska łyżka cząbru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, wsypać sól (około 1 łyżki), cukier, cząber i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 15-18 minut (od momentu zagotowania wody).

Na dużej patelni roztopić masło, wsypać bułkę tartą, posolić i wymieszać. Podsmażać od czasu do czasu mieszając (około 3 minut), aż bułka tarta delikatnie się zarumieni. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *