Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem


Fasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. 

Fasolka szparagowa z boczkiem

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 kromka pszennego chleba
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem