Domowy kisiel truskawkowy


Domowy kisiel truskawkowy, banalnie prosty do przygotowania. Pyszny, zdrowy, bez sztucznych barwników i konserwantów, których mnóstwo w gotowcach z torebki. Sezon truskawkowy w pełni, więc… do dzieła! 😉

Domowy kisiel truskawkowy

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 szklanki wody
  • około 2 łyżek cukru (zależy od słodkości truskawek)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Truskawki przełożyć do rondelka, wlać 1 i 1/2 szklanki wody i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki wody i powoli wlewać do gotujących się truskawek, ciągle mieszając. Zagotować.

Kisiel można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Domowy kisiel truskawkowy