Domowe masło


 

Samodzielne zrobienie masła wielu z nas może wydawać się trudne. W rzeczywistości wcale takie nie jest. Wystarczy tłusta śmietana i mikser aby w domowym zaciszu przygotować śmietankowe masełko, które będzie pysznym dodatkiem do chrupiącego pieczywa. Możecie dodać do niego ulubione świeże zioła lub odrobinę czosnku, ja dodałam koperek. Jest naprawdę proste do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. No i oczywiście daje uczucie satysfakcji, że zrobiliśmy je własnoręcznie 😉

Składniki (na około 160 g masła):

  • 500 g śmietany kremówki 36 % lub 42 % (im bardziej tłusta tym więcej masła otrzymamy)
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać mikserem tak długo, aż tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane zioła. Wymieszać i uformować dowolny kształt. Schłodzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ghee – masło klarowane

Ser smażony z kminkiem

Beurre noisette

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *