Deser „dżdżownica w ogródku”


W związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich 😉 Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser 🙂

Składniki:

Na około 4 dżdżownice:

  • 1 galaretka truskawkowa „Winiary”
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %

Będą potrzebne:

  • rękawiczki jednorazowe (rozmiar S)
  • gumki recepturki

Reszta deseru:

  • 1 galaretka truskawkowa „Winiary”
  • 100 g czekolady
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g truskawek
  • około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych

Przygotowanie:

Dżdżownice:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

Jak zrobić dżdżownicęReszta deseru:

Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy do salaterek. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce. Wierzch posypujemy startymi na drobnych oczkach, ciasteczkami. 

Rękawiczki nacinamy i delikatnie wyjmujemy zawartość. Na jednym galaretkowym palcu nacinamy buzię i wtykamy w nią starte ciasteczka. Z czekolady robimy oczka. W deserze robimy nacięcia i wpychamy w nie poszczególne części dżdżownicy. Roztopioną czekoladą rysujemy na folii aluminiowej płotek.

Czekoladowy płotek

Schładzamy go, delikatnie odrywamy i ustawiamy w deserze. Całość dekorujemy truskawkami.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Deser „dżdżownica w ogródku”