Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi


Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z  serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny 🙂 Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam 🙂

Tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Składniki:

Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 150 g masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
  • 10 suszonych daktyli

Przygotowanie:

Blaty bezowe:

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.

Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.

Krem:

Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.

Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Schłodzić. Udekorować orzechami.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi