Czekoladowy pudding z tapioki z malinami


Tapioka to kasza wytwarzana z bulwy egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby z alergią pokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją przypomina budyń. Tapiokę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czasami bywa też w hipermarketach, ja kupiłam w Auchan.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki tapioki (małe kulki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • maliny
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy tapiokę. Odstawiamy na około 30 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną czekoladę i energicznie mieszamy.

Gotowy pudding przekładamy do salaterek, na wierzch układamy maliny i posypujemy wiórkami z czekolady.

Smacznego 🙂




 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *