Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową


Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…

Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechowąCzekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechowąSkładniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Nadzienie:

  • 1 szklanka cukru
  • około 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 serek Apetina naturalny
  • 1 łyżeczka masła

Czekoladowe listki:

  • listki np. mięty, róży, bazylii, wiśni (nie trujące!)
  • kuwertura lub czekolada

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Nadzienie:

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ustawiamy dość duży ogień i mieszamy. Chwilkę gotujemy do rozpuszczenia cukru. Ustawiamy średni ogień i czekamy, aż cukier nabierze złotego koloru. Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie ustawiamy ogień na najmniejszy, dodajemy śmietankę i masło (uważać bo będzie pryskać!). Mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Lekko studzimy, wsypujemy orzechy włoskie i dodajemy serek. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy tartaletki. Schładzamy.

Czekoladowe listki:

Listki myjemy i osuszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Trzymając za ogonek, za pomocą pędzelka smarujemy czekoladą spód liścia (dość grubą warstwę, będzie łatwiej odrywać) i wstawiamy do lodówki, aż stwardnieją. Następnie delikatnie odrywamy listki i dekorujemy nimi tartaletki.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową