Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi


Kulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy.

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą i śmietanką. Dodać uprażone orzechy i dmuchany ryż. Wymieszać i wilgotnymi dłońmi formować kulki. Żeby ładniej się prezentowały na talerzu można polać roztopioną czekoladą. Schłodzić.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *