Curry Laksa


Laksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry Laksa), inne nie (np. Asam Laksa). Moja jest na bazie mleka kokosowego, które nadaje zupie kremową konsystencję i czerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam 🙂

Curry Laksa

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 300 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 200 g tofu
  • 1,75 l bulionu drobiowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g)
  • 1/2 małej papryczki chili
  • świeży imbir (wielkości kciuka)
  • 2 trawy cytrynowe
  • 2 szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego)
  • olej do smażenia
  • ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy)

Dodatkowo:

  • świeża kolendra do posypania
  • limonka do skropienia zupy

 Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), rozbijamy lekko tłuczkiem i bardzo cieniutko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy), szalotki siekamy. Papryczkę chili i czosnek również siekamy, ale bardzo drobno.

Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i chwilę smażymy. Dodajemy posiekane szalotki, trawę cytrynową, starty imbir, chili i kurkumę. Mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane lub rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca.

W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy, aż staną się miękkie.  Zupę doprawiamy sosem sojowym.

Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry około 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy i przekładamy po jednym plastrze na dno każdego talerza. Dodajemy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Posypujemy posiekaną kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *