Cukinia faszerowana mięsem mielonym z odrobiną ziół prowansalskich, czarnymi oliwkami, natką pietruszki i serem lazur, który nadaje daniu wyrazistego smaku. Cukinia wyszła przepyszna… i na pewno często będę wracać do tego dania. Może też dlatego, że jestem fanką „śmierdzących ” serów 😉 Polecam 🙂
Składniki:
- 2 większe cukinie
- 300 g mięsa mielonego z szynki (lub z karkówki, łopatki)
- 16 czarnych oliwek
- 100 g sera lazur
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki lub nożyka wyjąć miąższ (nie wyrzucać, będzie nam potrzebny!), zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażać, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Wlać śmietankę, drobno pokrojony miąższ cukinii i już nie przykrywając, smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Pod koniec smażenia dodać połowę pokrojonego sera lazur i drobniutko posiekane czarne oliwki. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełnić cukinie i piec w 180°C przez 15 minut. Posypać resztą pokruszonego sera i piec kolejne kilka minut, tylko do czasu, aż ser się rozpuści.
Smacznego 🙂
lubię bardzo takie nadziewane warzywa