Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur


Cukinia faszerowana mięsem mielonym z odrobiną ziół prowansalskich, czarnymi oliwkami, natką pietruszki i serem lazur, który nadaje daniu wyrazistego smaku. Cukinia wyszła przepyszna… i na pewno często będę wracać do tego dania. Może też dlatego, że jestem fanką „śmierdzących ” serów 😉 Polecam 🙂

Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • 300 g mięsa mielonego z szynki (lub z karkówki, łopatki)
  • 16 czarnych oliwek
  • 100 g sera lazur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki lub nożyka wyjąć miąższ (nie wyrzucać, będzie nam potrzebny!), zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażać, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Wlać śmietankę, drobno pokrojony miąższ cukinii i już nie przykrywając, smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Pod koniec smażenia dodać połowę pokrojonego sera lazur i drobniutko posiekane czarne oliwki. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem wypełnić cukinie i piec w 180°C przez 15 minut. Posypać resztą pokruszonego sera i piec kolejne kilka minut, tylko do czasu, aż ser się rozpuści.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur