Wyjątkowo szybkie do przygotowania ciasto z rabarbarem i suszoną białą morwą. Nie trzeba nic miksować ani ucierać, wystarczy wszystko wymieszać i… gotowe! Jedyną rzeczą wymagającą wysiłku jest obranie i pocięcie rabarbaru 😉 Ciasto jest puszyste i kwaskowe. Pycha 🙂
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżki suszonej białej morwy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
„„„`uwielbiam morwy i te świeże i te suszone. Ciasto pyszne!