Ciasto snickers


Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! 😀 Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam 🙂

Składniki:

  • około 220 g herbatników
  • 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń)
  • 1 i 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła orzechowego

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić.

Krem:

Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem orzechowym na gładki krem.

Ganache:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.

Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Ciasto krówkowe

Ciasteczka z masłem orzechowym

 




 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *