Ciasto makowe z białek


Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza 😉 Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka niemielonego maku
  • 1 szklanka białek (około 7 szt.)
  • 170 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru i palcami rozgniatamy z cukrem. Dodajemy białka, ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy suchy mak, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wlewamy ostudzone masło. Delikatnie wszystko mieszamy.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C przez około 30-35 minut.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *