Ciasto krówkowe


Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam 🙂

Ciasto krówkowe

Składniki:

  • masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń)
  • 1 opakowanie słonych krakersów
  • 3 opakowania herbatników (po 10 szt.)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki

Na wierzch:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki o wymiarach 22 x 33. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg) przez około 25 min.

Krem budyniowy:

Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy warstwę herbatników, potem masę krówkową, warstwę krakersów, a na wierzch ubitą kremówkę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brownie z bananami i kremem orzechowym

Ciasto snickers

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie

Raffaello z truskawkami

Ciasto a’la karpatka z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *