Ciasto czekoladowe z musem kawowym


 

Dzisiaj ciasto dla miłośników kawy. Intensywnie czekoladowe z delikatnym i puszystym musem kawowym. Kawa i czekolada to niezawodne i obłędnie pyszne połączenie, które musi dobrze smakować. Ciasto ładnie się prezentuje i nie jest trudne do przygotowania. Nie sposób mu się oprzeć 😉 To mój faworyt wśród kawowych ciast. Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Mus kawowy:

  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:

  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wódki
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień. Dodać kawę rozpuszczalną i połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić.

Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze.

Do nasączenia:

Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i ostudzić. Wlać wódkę i wymieszać. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto.

Mus kawowy:

Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do mleka z żelatyną i kawą, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany, delikatnie wszystko mieszając. Przełożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto snickers

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Kawa z czekoladą i bitą śmietaną

Ciasto czekoladowo – kawowe z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *