Ciasteczka ryżowe


Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują 🙂 Są mięciutkie i pyszne…

Ciasteczka ryżowe

 

Składniki:

  • 1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)
  • 1 kostkę margaryny (200 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • dżem

Przygotowanie:

Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.

Smacznego 🙂 

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 komentarzy do “Ciasteczka ryżowe