Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową


 

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi. Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że Wam posmakowała 😉 Jeśli jeszcze jej nie zrobiliście, zróbcie koniecznie. Taka masa jest idealna również do innych wypieków np. świątecznych lub jako alternatywa dla dżemu.

Ciasteczka po upieczeniu są kruche, ale po kilku godzinach po przełożeniu stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Pycha! Zapewne skradną Wasze serca.

Składniki (na około 38 złożonych ciastek o średnicy 5 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa figowo-orzechowa ← klik

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz masy figowo-orzechowej ) przełożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Ostudzić i przełożyć masą figowo-orzechową.

Smacznego 🙂




To też może Ci ę zainteresować:

Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina

Pasta figowa z orzechami włoskimi

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *