Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe


Kruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza.

Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *