Chruściki (faworki, chrust)


Tak jak pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie…

Chruściki, faworki, chrust

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i  jednym końcem przewinąć przez otwór. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Chruściki (faworki, chrust)