Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem


Banalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać i wymieszać. Jest lekki, zdrowy i pyszny. To witaminowa bomba! Spróbujcie też innych chłodników np. ogórkowego z komosą ryżowa i rzodkiewką lub klasyki, czyli z botwinki.

Składniki:

  • około 90 g świeżego szpinaku (2 garście)
  • garść rukoli
  • 1/2 dużego awokado
  • 400 g kefiru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-2 szczypty cukru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowane jajka
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Szpinak i rukolę drobno posiekać, przełożyć do miski.  Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do miski. Następnie dodać kefir, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *