Chłodnik ogórkowy z komosą ryżową i rzodkiewką


W upalne dni najlepsze są chłodniki z chrupiącymi świeżymi warzywami pełnymi witamin. Oprócz pysznego chłodnika z botwinki proponuję również chłodnik ogórkowy z komosą ryżową (quinoa), rzodkiewką, koperkiem i czosnkiem. Smaczny, lekki i zdrowy 🙂

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 9 rzodkiewek
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 700 g kefiru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić.

Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać ugotowaną komosę ryżową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Dodać kefir, śmietanę, koperek i szczyptę cukru. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *