Chipsy z plantana


 

Dzisiaj chipsy z plantana, czyli kuzyna banana. Do przygotowania chipsów użyłam zielonych plantanów, zawierają mniej cukru i dużo więcej skrobi. Skórkę mają sztywną, którą trzeba rozciąć nożem. Wnętrze jest dość twarde, dzięki czemu pokroimy je na idealne plasterki. Plantany na surowo są cierpkie i gorzkie, nadają się tylko do obróbki, ale po usmażeniu to już inna bajka 😉

Chipsy z plantana to zdrowsza wersja tradycyjnych chipsów, w których można znaleźć całą tablicę Mendelejewa. Po usmażeniu wystarczy je tylko posolić, ale jeśli macie ochotę dodajcie np. szczyptę chili. Są pyszne i mega chrupiące! Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 zielone plantany
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • przyprawy np. chili, suszony czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Skórkę plantanów nacinamy nożem (wzdłuż). Obieramy i kroimy na cienkie plasterki, około 1 – 1,5 mm. Wrzucamy partiami na mocno rozgrzany olej i smażymy około 1 minuty. W czasie smażenia jeden lub dwa razy delikatnie mieszamy. Przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie chipsy z plantana przekładamy do miseczki i solimy.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *