Chili con carne


Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackami tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej. Dlatego też dodałam ten przepis do obydwu 😉 Tak czy inaczej warto ją przygotować.

Przygotowanie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1/5 łyżeczki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę podsmażać. Następnie dodać drobniutko posiekane chili, oregano, słodką paprykę, szczyptę cukru i mięso. Smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Wlać passatę pomidorową i bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu) około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusić kolejne 5-7 minut. Potem dodać odsączona fasolę, wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku

Fajita z kurczakiem

Salsa fresca, pico de gallo

 

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *