Burger rybny (fishburger)


 

Przepis na bułki do burgerów już znacie 🙂 Dzisiaj przedstawiam fishburgera, czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa 😉

Składniki (na 7 małych kotlecików):

Kotleciki:

  • 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz)
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia)

Panierka:

  • bułka tarta
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 7 bułek do burgerów
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka)
  • sos curry „Winiary” w butelce

Przygotowanie:

Kotleciki:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.

Bułki przekroić i posmarować sosem curry (obie połówki). Na dolnej bułce położyć sałatę lodową, potem kotlecika rybnego, plasterek pomidora (lekko posolić), plasterki ogórka i kiełki. Przykryć drugą połówką bułki.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl




To też może Cię zainteresować:

Jajko sadzone na boczku z roszponką i kozim serem

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami serem lazur

Bułki do burgerów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *