Bulion rybny


Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne…

Bulion rybnySkładniki:

  • resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu  itp.)
  • 4 marchewki
  • 1 cebulka
  • 1 duża pietruszka
  • 1/3 pora
  • kawałek selera
  • 3 liski laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Resztki ryb umyć. Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i sól. Zagotować i zdjąć szumowiny. Gotować na małym ogniu przez około 35 minut, następnie przecedzić i doprawić.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *