Bulion dashi


Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych 🙂

Składniki:

  • 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki
  • 20 g konbu
  • 30 g katsuobushi (bonito)

Składniki:

Konbu przetrzeć wilgotną ściereczką (nie usuwać białego nalotu!). Pociąć na szerokie paski i przełożyć do garna z zimną wodą (1 l). Odstawić na 30 minut. Następnie podgrzewać na średnim ogniu, NIE doprowadzając do wrzenia. Jeśli pojawią się pęcherzyki wokół brzegów garnka, należy szybko wyłączyć gaz i wyjąć konbu. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody i wsypać katsuobuhi. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i pozostawić na około 2 minuty, aż rybne płatki opadną na dno. Odcedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *