Brownie z masłem orzechowym


 

Klasyczne brownie z dodatkiem masła orzechowego z kawałkami orzechów. Połączenie idealne! To baaardzo czekoladowe ciasto zapewne posmakuje wielbicielom czekolady. Polecam 🙂

Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 100 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą (nie dłużej!).

Masło orzechowe lekko podgrzać, mieszając.

Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch nałożyć masło orzechowe i za pomocą patyczka robić esy floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brownie

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Murzynek

Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Brownie z masłem orzechowym